CIY: ciasto rabarbarowe!


Dzisiaj ujawnię Wam pewien sekretny przepis na ciasto rabarbarowe. Pochodzi on z przepiśnika mojej babci i jest już sprawdzony zarówno przez nią, jak i przeze mnie. Ciasto robi się naprawdę prosto i szybko, więc jestem pewna, że sobie poradzicie :)) No to do dzieła!









Pamiętaj, żeby nie zarabiać ciasta zbyt długo, bo może się zrobić twarde! Po wyrobieniu schowaj je do zwykłej foliowej torebki i włóż do zamrażalki, żeby się trochę schłodziło :)


W tym czasie przygotuj rabarbar. Umyj go, obierz...


...i pokrój na plasterki. Wszystko wrzuć do miski i zasyp cukrem. Ja na początku nasypałam ok 1,5 szklanki (rabarbar jest mega kwaśny!), później jeszcze dosypałam jakieś pół, także przygotuj 2 szklanki cukru :D


Odczekaj ok 10 minut i odlej sok, jaki powstał na dnie miski. Ja do odsączenia użyłam dużego talerza, która położyłam na misce, zostawiając niewielką szparkę, przez którą wylałam sok :)


Wsyp ok 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej.



Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Podziel je na dwie części: jedną dużą (będzie na spód) i drugą mniejszą (na wierzch). Na brytfankę połóż papier do pieczenia, a następnie wyłóż ten duży kawałek ciasta. Na koniec 'podziab' spód trochę widelcem, tylko nie porysuj brytfanki! :D

Ułóż rabarbar.


Porozrywaj na kawałki mniejszą część ciasta i ułóż je na wierzchu. Całość posyp jeszcze cukrem.


Piecz ok 45 minut w 180 stopniach.
I gotowe!




To jak? Skorzystacie z przepisu? :)


CONVERSATION

57 komentarze:

  1. wow *.* cuudowny ten przepis <3
    wszystko genialnie krok po kroku pokazałaś, dla takich osób jak ja, czyli ledwo odnajdujących się w kuchni to prawdziwy skarb ♥
    zdecydowanie wykorzystam! muszę się jutro zorientować, czy mam tak dużo rabarbaru w ogródku i wziąć się do roboty <3
    dziękuję, dziękuję, dziękuję :D
    +dziękuję również za klik u mnie, w zamian oczywiście poklikałam bannery :3
    buziaaki ;**

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne, ale na cieście drożdżowym. Niestety drożdże niezbyt mnie lubią, więc Twój przepis sobie zapisuję. Tym bardziej, że przypomina mi moje ulubione ciasto półkruche :)

    geek-blonde.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wybiła właśnie godzina 22:34, a ja mam ochotę na takie pyszności! Ciasto wygląda rewelacyjnie i jestem pewna, że smakuje dokładnie tak samo. W końcu to babciny przepis, nie może być inaczej :)

    Serdecznie pozdrawiam!

    miniifluff

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczenie nie jest moją mocną stroną, ale wygląda pyyyysznie!
    Fajnie piszesz, wszystko zrozumiałe, aż mam ochotę wziąć się za pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. lunassgirlss.blogspot.com < ------ Zapraszamy :D
    Robimy także wygląd bloga oraz tła :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ło matuchno, aż mi ślinka cieknie :)

    Pięknie opracowany graficznie masz Twój blog, aż miło się ogląda, i zdjęcia świetne. Dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moja babcia jest specjalistką od tego typu wypieków, genialne zdjęcia :D
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rabarbar w cieście!
    Kwasowość równoważy się ze słodkością!
    Zapraszam do mnie, pozdrawiam! <3
    bitherphobia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama robi kompot z rabarbaru, uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tez ostatnio robilam ciacho z rabarbarem i truskawkami. Trzeba korzystac z sezonowych owocow :)

    Pozdrawiam
    http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.ch/

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto wygląda przepysznie :)

    http://anicix.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam to ciasto rabarbarowe <3
    dusiiiak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda bardzo przepysznie.Obserwuję kochana :* http://werooonikaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak pysznie *.*

    http://zuzuublog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. mega podoba mi się pomysł w jaki zrobiłaś krok po kroku, przepis jest mega łatwy i na pewno wykorzystam ;)

    http://missstyle21.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam! uwielbiam takie ciasta!;)

    OdpowiedzUsuń
  17. oja, narobiłaś mi max smaka i chyba sobie zrobię bo wygląda max apetycznie!
    zapraszam do mnie :)
    słoik dżemu - klik!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie jadłam takiego ciasta , ale kompoty rabarbarowe kocham !
    Ciasto wygląda pysznie :)

    gloriousdolls.blogspot.com!

    OdpowiedzUsuń
  19. ostatnio robiłam rabarbaowa tarte i jak z reszta wszystko z rabarbarem wyszła pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam ciasto rabarbarowe ♥ śliczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda smacznie :)

    Zapraszam :)
    http://coffeebookandsmile.blogspot.com/2015/07/cudowny-poznan.html

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam to ciasto!
    Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Smakowicie wygląda.
    Spróbuję kiedyś zrobić.
    Pozdrawiam, nataa-natkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. aww ale bym zjadła to ciasto hah ;)
    oczywiście kradnę przepis!

    olkoz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. moja mama często robi, ja nie przepadam za tym ciastem :D

    Mój Blog
    KONKURS FOTO

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto wygląda przepysznie i na pewno bym je zrobiła, gdyby nie mój brak talentu kulinarnego ;D

    Mój Blog - klik! ♥ Zapraszam na nowy post!

    OdpowiedzUsuń
  27. musi być smaczne :)

    zapraszam również do mnie ;)
    ewamaliszewskaoff.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale mam ochotę teraz zjeść to ciasto! Muszę kiedyś je zrobić, ale ja i kuchnia to złe połączenie haha.

    http://klaudiasa.blogspot.com/
    Jeżeli Ci się spodoba skomentuj, zaobserwuj.. Na pewno się odwdzięczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Szczerze? Zawsze bardzo chcialam zrobic sama te ciasto:)) Dlatego obserwajca zeby nie zgubic postu:) Mily blog pozdrawiam i zapraszam to obserwowania mojego ---> http://byjuuliiie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam ciasta z rabarbarem *.*
    http://emmaprostozmostu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam ciasto rabarbarowe, chętnie skorzystam z przepisu. Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja nie lubię nic z rabarbarem, ale ciasto wygląda pysznie:)

    Zapraszam;) ---> klik, klik

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja i moja mama również pieczemy to ciasto z tego przepisu :)
    Super zdjęcia!

    Zapraszam na bloga: KLIK
    Grupa na fb: KLIK

    OdpowiedzUsuń


  34. Przecudne zdjęcia, jak z bajki :)
    Moja mama piecze ciasto z rabarbarem co tydzień w okresie letnim, jest pyszne :*


    Pozdrawiam cieplutko, Karolina! : )
    Zapraszam na mojego bloga, każde wejście, komentarz,obserwacja, czy inna aktywność sprawiają mi wiele radości, oraz znaczą bardzo dużo :) carolinecupcakecc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Moja babcia również piecze to ciasto :) Ja niestety nie lubię rabarbaru, więc nie skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie

    zapraszam do siebie: cakewithstrawberry.blogspot.com!

    OdpowiedzUsuń
  36. Jadłam nie raz świetne :)
    obserwuję :)
    http://teamparisgirl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam i piec, i jeść rabarbar, więc na pewno spróbuję! Pozdrawiam :)

    Zapraszam! - ♥ Klik ♥

    OdpowiedzUsuń
  38. Gotowanie to zupełnie nie moja bajka, ale zapiszę przepis i być może w przyszłości z niego skorzystam.
    Wygląda pysznie!

    Pozdrawiam :)
    Po mojemu

    OdpowiedzUsuń
  39. Cudowny post, świetny przepis i przepiękne zdjęcia ♥. Na pewno w przyszłości z niego skorzystam, ponieważ ciasto wygląda obłędnie :). Mam nadzieję, że jeśli w końcu będę mogła powrócić do "lżejszej diety" to wezmę się za pichcenie i posłużę się Twoją receptą. Już nie mogę się doczekać! Widzę, że Ty również często korzystasz z przepisów babci, tak samo jak ja. Moja posiada w swoim zeszyciku bardzo podobną recepturę, tyle że przewodnim smakiem są jabłka. Rabarbar jest czymś nowym, więc pewnie podsunę ten pomysł babci i razem coś tam przyszykujemy. Te babcine przepisy są czymś naprawdę świetnym. Nie raz można tam wynaleźć przepyszne dania. Fajnie, że dzielisz się tymi pomysłami u siebie na blogu :). Pozdrawiam cieplutko!

    http://julia-its-not-too-late.blogspot.com/
    Zapraszam do mnie :).

    OdpowiedzUsuń
  40. Jejku jak to przepysznie wygląda- kojarzy mi się to właśnie z cudeńkami babci. Mi nigdy ciasta nie wychodzą tak pyszne jak jej-nawet jeśli robię je na podstawie tego samego przepisu, posiada ona chyba jakiś tajemniczy składnik nie do zastąpienia :*
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,OLA-(KLIK)
    Co powiesz na wspólną obserwację?

    OdpowiedzUsuń
  41. Moja babcia takie kiedyś robiła, to smak mojego dzieciństwa ♥
    http://ysiakova.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda przepysznie! Skorzystałabym, ale jestem weganką :)
    ❤ blog

    OdpowiedzUsuń
  43. To ciasto musi być na serio smaczne, tym bardziej, że lubię rabarbar. Przepis nie jest jakiś skomplikowany, a poza tym świetnie przedstawiłaś cały proces na zdjęciach. Dzięki temu można być jeszcze bardziej pewnym, czy postępuje się zgodnie z planem. ;) Ostateczny efekt wygląda wprost wspaniale!
    Deszczpada007.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  44. zdjęcia wyszły genialnie! i przy okazji zrobiłaś mi smaka <3
    zapraszam do mnie http://ka3iafashion.blogspot.com/ jeśli ci się spodoba zaobserwuj, a się odwdzięczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Kocham rabarbar! Moja siostra robiła kiedyś ciasto z podobnego przepisu, ale my najczęściej robimy tartę i na to rabarbar. :)
    Pozdrawiam!
    mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Mmmm! Jak pysznie wygląda! Aż żałuje, że jestem na diecie :(
    Mam ogromną prośbę! Mogłabyś poklikać w linki w poście? :( odwdzięczę się! Byłabym wdzięczna!
    zapraszam do siebie ✿♡KLIK♡✿

    OdpowiedzUsuń
  47. Ciasto wygląda przepysznie, zaraz sobie zapiszę przepis w mojej kulinarnej księdze ;)

    http://wieczorekm.blogspot.com/2015/07/wishlist-from-dresslink.html

    OdpowiedzUsuń
  48. nigdy nie jadłam, nie przepadam za takimi ciastami - wolę takie z masami i galaretką :D
    http://exality.pl/

    OdpowiedzUsuń
  49. ooo chyba dzisiaj zrobię z siostrą :) dziękuje za przepis :)
    Obserwuję
    Mój Blog :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Pysznie wygląda ^^

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  51. Kiedyś moja babcia piekła podobne ciasto. Wygląda pysznie :)
    mój blog - klik :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Ja skorzystam! Bo bardzo lubię rabarbar! :)

    supersubi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  53. Skorzystam :)
    Zapraszam do mnie: http://everything-wszystko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  54. zapraszam do mnie :) http://celemprzezswiat.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  55. Twoje zdjęcia są tak niesamowite, że nawet masło czy mąka mogą wyglądać świetnie. Gratuluję i rób to dalej

    maseeelko.blogspot.com



    OdpowiedzUsuń

statistics

Back
to top