Dzisiaj ujawnię Wam pewien sekretny przepis na ciasto rabarbarowe. Pochodzi on z przepiśnika mojej babci i jest już sprawdzony zarówno przez nią, jak i przeze mnie. Ciasto robi się naprawdę prosto i szybko, więc jestem pewna, że sobie poradzicie :)) No to do dzieła!
Pamiętaj, żeby nie zarabiać ciasta zbyt długo, bo może się zrobić twarde! Po wyrobieniu schowaj je do zwykłej foliowej torebki i włóż do zamrażalki, żeby się trochę schłodziło :)
W tym czasie przygotuj rabarbar. Umyj go, obierz...
...i pokrój na plasterki. Wszystko wrzuć do miski i zasyp cukrem. Ja na początku nasypałam ok 1,5 szklanki (rabarbar jest mega kwaśny!), później jeszcze dosypałam jakieś pół, także przygotuj 2 szklanki cukru :D
Odczekaj ok 10 minut i odlej sok, jaki powstał na dnie miski. Ja do odsączenia użyłam dużego talerza, która położyłam na misce, zostawiając niewielką szparkę, przez którą wylałam sok :)
Wsyp ok 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej.
Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Podziel je na dwie części: jedną dużą (będzie na spód) i drugą mniejszą (na wierzch). Na brytfankę połóż papier do pieczenia, a następnie wyłóż ten duży kawałek ciasta. Na koniec 'podziab' spód trochę widelcem, tylko nie porysuj brytfanki! :D
Ułóż rabarbar.
Porozrywaj na kawałki mniejszą część ciasta i ułóż je na wierzchu. Całość posyp jeszcze cukrem.
Piecz ok 45 minut w 180 stopniach.
I gotowe!
To jak? Skorzystacie z przepisu? :)
wow *.* cuudowny ten przepis <3
OdpowiedzUsuńwszystko genialnie krok po kroku pokazałaś, dla takich osób jak ja, czyli ledwo odnajdujących się w kuchni to prawdziwy skarb ♥
zdecydowanie wykorzystam! muszę się jutro zorientować, czy mam tak dużo rabarbaru w ogródku i wziąć się do roboty <3
dziękuję, dziękuję, dziękuję :D
+dziękuję również za klik u mnie, w zamian oczywiście poklikałam bannery :3
buziaaki ;**
Robiłam podobne, ale na cieście drożdżowym. Niestety drożdże niezbyt mnie lubią, więc Twój przepis sobie zapisuję. Tym bardziej, że przypomina mi moje ulubione ciasto półkruche :)
OdpowiedzUsuńgeek-blonde.blogspot.com
Wybiła właśnie godzina 22:34, a ja mam ochotę na takie pyszności! Ciasto wygląda rewelacyjnie i jestem pewna, że smakuje dokładnie tak samo. W końcu to babciny przepis, nie może być inaczej :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam!
miniifluff
Pieczenie nie jest moją mocną stroną, ale wygląda pyyyysznie!
OdpowiedzUsuńFajnie piszesz, wszystko zrozumiałe, aż mam ochotę wziąć się za pieczenie :D
lunassgirlss.blogspot.com < ------ Zapraszamy :D
OdpowiedzUsuńRobimy także wygląd bloga oraz tła :D
Ło matuchno, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPięknie opracowany graficznie masz Twój blog, aż miło się ogląda, i zdjęcia świetne. Dodaję do obserwowanych :)
moja babcia jest specjalistką od tego typu wypieków, genialne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńMój Blog
Uwielbiam rabarbar w cieście!
OdpowiedzUsuńKwasowość równoważy się ze słodkością!
Zapraszam do mnie, pozdrawiam! <3
bitherphobia.blogspot.com
Moja mama robi kompot z rabarbaru, uwielbiam go :)
OdpowiedzUsuńTez ostatnio robilam ciacho z rabarbarem i truskawkami. Trzeba korzystac z sezonowych owocow :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://dookola-swiata-w-jeden-dzien.blogspot.ch/
ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://anicix.blogspot.com/
Uwielbiam to ciasto rabarbarowe <3
OdpowiedzUsuńdusiiiak.blogspot.com
Ciasto wygląda bardzo przepysznie.Obserwuję kochana :* http://werooonikaa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie *.*
OdpowiedzUsuńhttp://zuzuublog.blogspot.com/
mega podoba mi się pomysł w jaki zrobiłaś krok po kroku, przepis jest mega łatwy i na pewno wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńhttp://missstyle21.blogspot.com/
mniam! uwielbiam takie ciasta!;)
OdpowiedzUsuńoja, narobiłaś mi max smaka i chyba sobie zrobię bo wygląda max apetycznie!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
słoik dżemu - klik!
Nigdy nie jadłam takiego ciasta , ale kompoty rabarbarowe kocham !
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie :)
gloriousdolls.blogspot.com!
ostatnio robiłam rabarbaowa tarte i jak z reszta wszystko z rabarbarem wyszła pysznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto rabarbarowe ♥ śliczne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
http://coffeebookandsmile.blogspot.com/2015/07/cudowny-poznan.html
Uwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;)
Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńSpróbuję kiedyś zrobić.
Pozdrawiam, nataa-natkaa.blogspot.com
aww ale bym zjadła to ciasto hah ;)
OdpowiedzUsuńoczywiście kradnę przepis!
olkoz.blogspot.com
moja mama często robi, ja nie przepadam za tym ciastem :D
OdpowiedzUsuńMój Blog
KONKURS FOTO
Ciasto wygląda przepysznie i na pewno bym je zrobiła, gdyby nie mój brak talentu kulinarnego ;D
OdpowiedzUsuńMój Blog - klik! ♥ Zapraszam na nowy post!
musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie ;)
ewamaliszewskaoff.blogspot.com
Ale mam ochotę teraz zjeść to ciasto! Muszę kiedyś je zrobić, ale ja i kuchnia to złe połączenie haha.
OdpowiedzUsuńhttp://klaudiasa.blogspot.com/
Jeżeli Ci się spodoba skomentuj, zaobserwuj.. Na pewno się odwdzięczę ;)
Szczerze? Zawsze bardzo chcialam zrobic sama te ciasto:)) Dlatego obserwajca zeby nie zgubic postu:) Mily blog pozdrawiam i zapraszam to obserwowania mojego ---> http://byjuuliiie.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJejku ale bym zjadla
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Uwielbiam ciasta z rabarbarem *.*
OdpowiedzUsuńhttp://emmaprostozmostu.blogspot.com/
Uwielbiam ciasto rabarbarowe, chętnie skorzystam z przepisu. Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJa nie lubię nic z rabarbarem, ale ciasto wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam;) ---> klik, klik
Wyglada smakowicie *.*
OdpowiedzUsuńJa i moja mama również pieczemy to ciasto z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia!
Zapraszam na bloga: KLIK
Grupa na fb: KLIK
OdpowiedzUsuńPrzecudne zdjęcia, jak z bajki :)
Moja mama piecze ciasto z rabarbarem co tydzień w okresie letnim, jest pyszne :*
Pozdrawiam cieplutko, Karolina! : )
Zapraszam na mojego bloga, każde wejście, komentarz,obserwacja, czy inna aktywność sprawiają mi wiele radości, oraz znaczą bardzo dużo :) carolinecupcakecc.blogspot.com
Moja babcia również piecze to ciasto :) Ja niestety nie lubię rabarbaru, więc nie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
zapraszam do siebie: cakewithstrawberry.blogspot.com!
Jadłam nie raz świetne :)
OdpowiedzUsuńobserwuję :)
http://teamparisgirl.blogspot.com/
Uwielbiam i piec, i jeść rabarbar, więc na pewno spróbuję! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam! - ♥ Klik ♥
Gotowanie to zupełnie nie moja bajka, ale zapiszę przepis i być może w przyszłości z niego skorzystam.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
Pozdrawiam :)
Po mojemu
Cudowny post, świetny przepis i przepiękne zdjęcia ♥. Na pewno w przyszłości z niego skorzystam, ponieważ ciasto wygląda obłędnie :). Mam nadzieję, że jeśli w końcu będę mogła powrócić do "lżejszej diety" to wezmę się za pichcenie i posłużę się Twoją receptą. Już nie mogę się doczekać! Widzę, że Ty również często korzystasz z przepisów babci, tak samo jak ja. Moja posiada w swoim zeszyciku bardzo podobną recepturę, tyle że przewodnim smakiem są jabłka. Rabarbar jest czymś nowym, więc pewnie podsunę ten pomysł babci i razem coś tam przyszykujemy. Te babcine przepisy są czymś naprawdę świetnym. Nie raz można tam wynaleźć przepyszne dania. Fajnie, że dzielisz się tymi pomysłami u siebie na blogu :). Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńhttp://julia-its-not-too-late.blogspot.com/
Zapraszam do mnie :).
Jejku jak to przepysznie wygląda- kojarzy mi się to właśnie z cudeńkami babci. Mi nigdy ciasta nie wychodzą tak pyszne jak jej-nawet jeśli robię je na podstawie tego samego przepisu, posiada ona chyba jakiś tajemniczy składnik nie do zastąpienia :*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie,OLA-(KLIK)
Co powiesz na wspólną obserwację?
Moja babcia takie kiedyś robiła, to smak mojego dzieciństwa ♥
OdpowiedzUsuńhttp://ysiakova.blogspot.com/
Wygląda przepysznie! Skorzystałabym, ale jestem weganką :)
OdpowiedzUsuń❤ blog
To ciasto musi być na serio smaczne, tym bardziej, że lubię rabarbar. Przepis nie jest jakiś skomplikowany, a poza tym świetnie przedstawiłaś cały proces na zdjęciach. Dzięki temu można być jeszcze bardziej pewnym, czy postępuje się zgodnie z planem. ;) Ostateczny efekt wygląda wprost wspaniale!
OdpowiedzUsuńDeszczpada007.blogspot.com
zdjęcia wyszły genialnie! i przy okazji zrobiłaś mi smaka <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://ka3iafashion.blogspot.com/ jeśli ci się spodoba zaobserwuj, a się odwdzięczę ;)
Kocham rabarbar! Moja siostra robiła kiedyś ciasto z podobnego przepisu, ale my najczęściej robimy tartę i na to rabarbar. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mój blog :)
Mmmm! Jak pysznie wygląda! Aż żałuje, że jestem na diecie :(
OdpowiedzUsuńMam ogromną prośbę! Mogłabyś poklikać w linki w poście? :( odwdzięczę się! Byłabym wdzięczna!
zapraszam do siebie ✿♡KLIK♡✿
Ciasto wygląda przepysznie, zaraz sobie zapiszę przepis w mojej kulinarnej księdze ;)
OdpowiedzUsuńhttp://wieczorekm.blogspot.com/2015/07/wishlist-from-dresslink.html
nigdy nie jadłam, nie przepadam za takimi ciastami - wolę takie z masami i galaretką :D
OdpowiedzUsuńhttp://exality.pl/
ooo chyba dzisiaj zrobię z siostrą :) dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńObserwuję
Mój Blog :)
Pysznie wygląda ^^
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Kiedyś moja babcia piekła podobne ciasto. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmój blog - klik :)
Ja skorzystam! Bo bardzo lubię rabarbar! :)
OdpowiedzUsuńsupersubi.blogspot.com
Skorzystam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://everything-wszystko.blogspot.com/
zapraszam do mnie :) http://celemprzezswiat.blog.pl/
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są tak niesamowite, że nawet masło czy mąka mogą wyglądać świetnie. Gratuluję i rób to dalej
OdpowiedzUsuńmaseeelko.blogspot.com